HVC is een afval-, grondstoffen- en energienutsbedrijf van 48 aandeelhoudende gemeenten en waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. HVC produceert en levert daarnaast duurzame energie aan gemeenten, waterschappen, bedrijven en particulieren.

HVC energie

Rapportcijfers

HVC werd in november 2018 op duurzaamheid beoordeeld met een 7,4. En dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

201320142015201620172018
7,37,66,07,57,77,4

Uit het rapport 2018

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt HVC Energie het cijfer 9,3. Dit cijfer is voor 48% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 5,7. Dit cijfer is voor 41% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 5,7. Dit cijfer is voor 11% bepalend voor de eindscore.

HVC zou haar score kunnen verbeteren door vooral het inkoopbeleid verder te vergroenen. 66% van de inkoop bestaat nu uit minder goed beoordeelde biomassa. In plaats daarvan zou er nog meer duurzame elektriciteit uit wind en zon ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind- en zonne-energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen

Overige info

HVC, voorheen Huisvuilcentrale Noord Holland, claimt de grootste niet-commerciële inzamelaar en verwerker van afval te zijn in Nederland. De onderneming heeft ruim 900 mensen in dienst en zette in 2016 bijna €330 mln om. De onderneming is gevestigd in de Alkmaarse Boekelermeer. HVC is verantwoordelijk voor het afvalbeheer van 46 verschillende gemeenten en zes waterschappen. Deze organisaties zijn ook de aandeelhouders van het bedrijf. Het recyclingbedrijf levert voorts duurzame energie aan gemeenten, waterschappen, bedrijven en particulieren.

Iets meer dan de helft van het afval dat bij HVC binnenkomt bestaat uit biomassa. De elektriciteit die met dit deel wordt opgewekt krijgt het predikaat groene stroom. Een paar jaar geleden heeft HVC ook de eerste stappen gezet in de productie van groene stroom door middel van windmolens en zonnepanelen.


Adres: 
Baanhoekweg 12
3313 LA Dordrecht

Telefoon: 0800 0700
E-mail: klantenservice@kringloopenergie.nl

In de stroomranglijst kun je zien hoe groen jouw energieleverancier is. Samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise heeft greenpeace ook dit jaar weer een onderzoek gedaan naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. Bekijk hieronder hoe goed jouw stroomleverancier scoort.

Hoe groen is HVC?
Middenmoter 74%

Drie categorieën

Voorlopers

Dit zijn leveranciers die meewerken aan de overgang naar een schone energievoorziening. Ze bouwen bijvoorbeeld windmolens of kopen windstroom via langjarige contracten. Deze bedrijven investeren niet in kolencentrales. Wil je bijdragen aan schone energievoorziening? Stap dan over naar een voorloper.

Middenmoters

Veel grote bedrijven, zoals Nuon en Essent, vallen onder de middenmoters. Middenmoters zijn vaak nog geworteld in de vervuilende fossiele energie, maar investeren (via hun moederbedrijven) ook in energie uit hernieuwbare bronnen. 

Achterblijvers

Bij de achterblijvers overschaduwt de betrokkenheid bij kolen- of kerncentrales eventuele duurzame initiatieven. Kenmerkend voor de achterblijvers is dat zij grijze stroom inkopen, maar als groene stroom leveren aan consumenten. Dit kan doordat deze bedrijven de grijze stroom eigenlijk ‘vergroenen’ met groene stroom certificaten.

thermometer consumentenmarkt
Scroll naar top