Nieuws

‘De energie zou goedkoper zijn maar is twee keer zo duur’

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) roept consumenten, ook zzp’ers die hun energie vooral privé gebruiken, nadrukkelijk op nare ervaringen met verkopers van energiecontracten te melden. Veel mensen geven namelijk aan te maken te hebben met agressieve of misleidende verkopers aan de deur.


Deze 5 subsidies helpen jouw bedrijf met de overstap op zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds interessanter voor het bedrijfsleven: in 2018 voegden bedrijven ongeveer 900 megawatt aan nieuwe capaciteit toe. Een financieel steuntje in de rug is echter altijd welkom. Van welke subsidies en financiële voordelen kunnen bedrijven gebruik maken in de overstap naar zonne-energie? Wij hebben het overzicht gemaakt.


Kritiek op overheidsbeleid zonne-energie

Zonneparken zijn niet onomstreden. Hoogleraar en energiedeskundige bij TNO Wim Sinke ziet ook dat de grenzen van het huidige opwekken en gebruik van zonne-energie bereikt zijn. Goed nieuws, vindt hij. Zo komt er namelijk sneller oog voor de broodnodige langetermijnaspecten van zonne-energie.


Rechtszaak tegen Essent en Eneco vanwege ‘te hoge energierekening’

Het bedrijf Pull, dat handelt in isolatiemateriaal, is daarom naar de rechter gestapt en een ander bedrijf, tafelzurenfabriek Van der Kroon, heeft ook een zaak aangespannen. De energiebedrijven Eneco en Essent willen allebei niet reageren op de aantijgingen, zolang de zaak onder de rechter is, laten de twee bedrijven weten.


Aantal overstappers van energieleverancier naar record

Bijna één op de vijf huishoudens – bijna 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens – is tussen april 2018 en april 2019 overgestapt van energieleverancier. Een record. Nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. Als consumenten eenmaal zijn overgestapt, blijven ze dat ook steeds vaker doen.


ACM: smeer zzp’er geen zakelijke energie aan

Energiebedrijven moeten ophouden zzp’ers te verleiden zakelijke energiecontracten af te sluiten op het adres waar ze wonen. Veel zelfstandigen worden telefonisch benaderd met aanbiedingen, maar volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn ze in sommige gevallen juist duurder uit in plaats van voordeliger. In de zakelijke contracten is namelijk een veel hogere opzegvergoeding vastgelegd.


Robin Energie failliet verklaard, klanten krijgen nog wel stroom en gas

Energiebedrijf Robin Energie is failliet verklaard. Daarom heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de leveringsvergunning voor elektriciteit en gas ingetrokken, zo werd donderdag bekend. De klanten van de onderneming blijven wel stroom en gas ontvangen. Dat komt door een wettelijke regeling, waardoor de levering in alle gevallen wordt voortgezet.


Zonnepanelen leverden meer energie op in 2018

Eigenaren van zonnepanelen hadden in 2018 een goed jaar. De energieopbrengst van de panelen was hoger dan verwacht. Dit blijkt uit berekeningen van de Universiteit Utrecht. De zonnepanelen brachten in 2018 10 tot 25 procent meer op, vergeleken met de gemiddelde opbrengst tussen 1981 en 2010. De landelijk gemiddelde ‘meeropbrengst’ is 18,9 procent.


Rotterdam ontwikkelt drijvend zonnepark in haven

In de Rotterdamse Rijnhaven komt een drijvend zonnepark. Het park van ruim 3.000 zonnepanelen moet eind dit jaar in gebruik genomen worden. “‘Zonne-energie is aan een opmars bezig. We willen meer ruimte bieden voor het opwekken van schone energie in de stad. Ook op onverwachte plekken, zoals op het water”, stelt Arno Bonte, wethouder duurzaamheid en energietransitie.


D66 wil CO2-heffing voor energie- en industriesector

D66-fractievoorzitter Jetten wil een nationale CO2-heffing voor de energie- en industriesector. In een interview met Trouw zegt hij: “Het gaat internationaal niet hard genoeg. Wil je de komende tien jaar resultaten boeken, dan zijn nationale CO2-beprijzingen onontkoombaar.” Hij wil dat bedrijven die willen verduurzamen met subsidies worden geholpen.


Gas en licht fors duurder in 2019, rekening stijgt met 327 euro

De drie grootste energieleveranciers van Nederland hebben hun nieuwe gas- en elektriciteitsprijzen bekendgemaakt. Zowel bij Eneco, Essent als Nuon stijgen die fors. Wie een variabel energiecontract heeft, en dus geen prijzen heeft vastgezet, gaat dat merken in de portemonnee. Bij een gemiddeld meerpersoonshuishouden stijgt de energierekening volgend jaar met 327 euro, berekende prijsvergelijker Pricewise.


ACM publiceert tarievenvoorstellen netbeheer 2019

Toezichthouder ACM heeft de voorstellen voor de maximumtarieven gepubliceerd voor de diensten van landelijk elektriciteitsnetbeheerder TenneT en de regionale netbeheerders zoals Liander, Enexis, Stedin en Enduris. De tarieven 2019 voor landelijk gasnetbeheerder GTS zijn reeds vastgesteld. Representatieve organisaties kunnen reageren op de voorstellen. VEMW zal van dat recht gebruik maken door het indienen van een schriftelijke zienswijze.


Waterstof als alternatief voor aardgas in cv-ketels

Het Nederlandse gasnetwerk, waar we al decennialang uit Groningen gewonnen aardgas door pompen, is ook geschikt voor waterstofgas. Dat blijkt uit recent onderzoek van Kiwa, een technisch dienstverlener in testen, meten en certificeren. De belangrijkste conclusie is dat de materialen in het netwerk geschikt zijn voor de toepassing van waterstof.


Niet alleen gas en elektriciteit, maar ook rijden en stoken kosten honderden euro’s meer

Niet alleen aan gas en elektriciteit is de consument nu meer kwijt dan een jaar geleden. Ook het vullen van de stookolieketel en de brandstoftank van de auto kosten jaarlijks honderden euro’s extra. Alles bij elkaar zorgt de duurdere energie voor een extra hap van vijfhonderd euro uit het gezinsbudget.


Nederland van gas los? RWE opent gesloten Clauscentrale weer

Energiebedrijf RWE opent de Clauscentrale C in Maasbracht weer, nadat die vier jaar geleden werd gesloten. De reden om de centrale weer ‘uit de mottenballen te halen’, zoals het Duitse bedrijf het besluit zelf omschrijft, is de dat de elektriciteitsprijzen zijn gestegen.


U gaat volgend jaar extreem veel meer betalen voor gas en elektra | ThePostOnline

De belasting op de energierekening valt volgend jaar fors hoger uit. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaan huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 150 euro meer aan belastingen op gas en elektra betalen. Daarmee valt die rekening een kwart hoger uit dan dit jaar, zo blijkt uit eigen berekeningen van de organisatie van huiseigenaren.


Bewoners Gorinchem leveren elkaar energie via blockchain

Saldering van zonnestroom is een heikel onderwerp en al jarenlang een rijke bron van discussie. De salderingsregeling houdt over een paar jaar op te bestaan. De vervangende regeling wordt financieel minder aantrekkelijk. Netbeheerder Stedin, technologiebedrijf ABB en softwarehuis Enervalis experimenteren in Gorinchem dit najaar met een alternatief: lokaal opgewekte stroom uit zonnepanelen verkopen via blockchain.


Woningbezitters betalen volgend jaar fors meer voor energie

Woningbezitters zijn in 2019 gemiddeld een kwart meer kwijt aan hun energierekening dan nu. Dat komt door een hogere energietaks op gas en een verhoging van de Opslag Duurzame Energie. Volgens de Volkskrant gaat het om gemiddeld honderdvijftig euro extra per huishouden.


Wijzer over energie bij het nieuwe Duurzame Informatie Punt van ONE – Oosterhout

Foto: Oosterhout Nieuwe Energie Op zaterdag 25 augustus opent wethouder Marcel Willemsen om 14:00 uur het Duurzaam Informatie Punt ONE (Oosterhout Nieuwe Energie) in het centrum van Oosterhout op de Arendstraat 9. Vrijwilligers van ONE bemannen het informatiepunt. Ze verstrekken aan de bezoekers gratis informatie en advies over duurzame investeringen met betrekking tot energie.


Hoog Dalem 2.0: buren gaan energie verhandelen

Stedin, ABB en Enervalis starten binnenkort in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem de pilot Hoog Dalem 2.0. De pilot maakt het 14 huishoudens mogelijk om zelf energie op te wekken én te verkopen aan eigen buurtbewoners. In de Gorinchemse wijk voerden de bedrijven eerder met succes pilots uit met energiesystemen van de toekomst.


Van het gas af? Je wordt geknipt en geschoren!

Oisterwijk Nieuws en bezoek Uitpunt voor gemeente Oisterwijk Heukelom Moergestel Haaren. Actualiteiten, recreatie en agenda. Spot op de Parel in t Groen. Visit Brabant en bezoek Oisterwijk: Uitgaan, toerisme en evenementen.


NieuweStroom koopt easyEnergy

AMSTERDAM (ANP) – Energieleverancier easyEnergy is overgenomen door branchegenoot NieuweStroom. De twee bedrijven werkten al samen, maar door het samengaan kan nog efficiënter worden gewerkt, stellen de ondernemingen. Er werden geen financiële details gemeld.


Waar blijft de subsidie vanuit de overheid voor het reduceren van CO2? – Vastgoedjournaal.nl

“Nog steeds wordt niet de juiste discussie gevoerd in de ambitie om in 2050 CO2 neutraal te zijn”, aldus Marco Bijkerk van Remeha tijdens zijn presentatie op de Nationale Renovatie en Transformatiedag. “Om de doelstelling van Parijs te behalen zullen we CO2 reductie centraal moeten stellen in plaats van energiereductie.”


Energie uit zon en wind opslaan in ammoniak

Het bedrijf Proton Ventures in Schiedam bouwt installaties die de energie van wind en zon kan opslaan in ammoniak. De ammoniak is later te gebruiken voor de productie van brandstof of kunstmest.


‘Geef duurzame energie de status van nationaal belang’

Het onlangs gepresenteerde Klimaatakkoord bevat nog veel losse eindjes. Maar een ding is klip en klaar: om aan het Akkoord van Parijs te kunnen voldoen moet de productie van hernieuwbare energie voor 2030 met een factor vijf omhoog.


De zonnepanelen en windmolens voorbij: 7 keer creatief duurzame energie opwekken

We wekken wereldwijd steeds meer duurzame energie op. Zonnepanelen, windturbines en waterkrachtcentrales zijn daarbij de usual suspects, met hier en daar een getijdenstroomcentrale of biogascentrale. Maar er is meer mogelijk. Van veelbelovend tot onwaarschijnlijk, DuurzaamBedrijfsleven zet 7 opvallende ideeën op een rij. Vliegers die energie opwekken.


Energie opwekken op een koeienstal

Marjolein en Wouter van Oostrum van zorgboerderij Nieuw Toutenburg stellen hun dak beschikbaar voor buurtbewoners. FOTO: Jenny Senhorst (Foto: Jenny Senhorst) redactie.bc@persgroep.nl Verkoop zonnepanelen gestart Maandag 2 juli jl. is de verkoop gestart van 299 zonnepanelen op een grote koeienstal van zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk.


70% energie moet in 2030 duurzaam zijn

De elektriciteitsopwekking in Nederland moet de komende jaren in rap tempo overschakelen op duurzame bronnen als wind en zon. Dat zijn de partijen die betrokken zijn bij het opstellen van het Klimaatakkoord met elkaar overeengekomen. In 2030 moet vijf keer zoveel energie als nu uit hernieuwbare bron afkomstig zijn.


Meer dan een derde van de Nederlanders wil een zonnepaneel: duurzame energie steeds populairder

Nederland wordt een zonnepaneeltjesland. De duurzame hype heeft haar klauwtjes diep in de Nederlanders gezet en nu hebben ongeveer een half miljoen huishoudens van Nederland een zonnepaneel. Minister Wiebes wil het beleid zo aanpassen dat Nederlanders hun energierekening kunnen verlagen door zelf energie te leveren aan het net.


Gouden tijden voor energie-innovators – ManagementSite

De energiemarkt is volop in beweging; Nederland maakt een transitie naar duurzame energievoorziening. Dit is te zien in zowel consumentengedrag als de productie van energie. Huishoudens en boeren waren voorheen de grootste energieverbruikers; nu pakken zij steeds meer de rol van energieverwekker en zelfs -leverancier. Denk aan de inzet van zonnepanelen en afvalverwerking.

Scroll naar top